سیستم هوشمند برق ساختمان
پیشرفت فناوری در دهههای اخیر سبک زندگی را در حوزههای مختلف از جمله صنعت ساختوساز تحت تاثیر قرار داده است. یکی از موضوعاتی که در رشد و ترقی ساختمانسازی موثر بوده، هوشمندسازی بخشهای مختلف ساختمان است. سیستم هوشمند برق ساختمان مثل به عنوان قلب فرآیند هوشمندسازی، نقش بسیار مهمی در بهبود امکانات ساختمانها و تسهیل سبک زندگی مدرن داشته است. در این مطلب به نکات کاربردی در مورد سیستم هوشمند برق ساختمان ، انواع آن و شیوه استفاده از آنها میپردازیم.
به طور کلی، هوشمندسازی ساختمان به معنای استفاده از یک سیستم مدیریت مرکزی برای تنظیم و کنترل از راه دور بخشهای مختلفی مثل روشنایی، انرژی، امنیت و دوربینهای مدار بسته و غیره است. سیستم هوشمند برق ساختمان نیز، شامل کلید برق مدرن و برقکشی متمرکز مجموعهای از تمام بخشهایی است که به کمک برق کار میکنند. بخشی از این برقکشی در داخل ساختمان و روی تکتک اجزا، و بخش دیگر در خارج ساختمان انجام میشود.
سیستم هوشمند برق ساختمان هم مثل سایر سیستمهای هوشمند به یک کنترلر مرکزی و سیمکشی و انواع کلید و پریز برق نیاز دارد که به فرآیند نصب آنها برقکشی هوشمند ساختمان میگویند.
نحوه سیمکشی ساختمان در سیستم برق سنتی با برقکشی هوشمند تفاوتهای زیادی دارد. هر یک از تجهیزات مختلف ساختمان مثل سیستم روشنایی، سیستم سرمایش و گرمایش، دوربینهای مدار بسته و آیفون تصویری، سیستم حملونقل و آسانسور و موارد دیگر به شیوه خاصی سیمکشی میشوند و برخی از آنها ممکن است برای عملکرد خود به سیم جریان برق نیاز نداشته باشند.
سیستم هوشمند برق ساختمان میتواند امکانات مختلفی مانند کلید برق هوشمند را برای ساختمانهای مسکونی و تجاری ارائه دهد که در ادامه به معرفی برخی از آنها میپردازیم.
اولین مورد در طراحی خانه هوشمند و قابلیتهای سیستم هوشمند برق ساختمان روشنایی است. هر ساختمان دارای مجموعه گستردهای از چراغهای داخلی و خارجی اتوماتیک و غیراتوماتیک است. راهروهای داخلی ساختمان، آسانسور و اتاق آسانسور، لامپها و چراغهای داخل هر واحد، چراغهای لابی و پارکینگ و همچنین سیستم نورپردازی نمای ساختمان جزء این مواردند. کنترل روشن و خاموش شدن این چراغها، به خصوص در شبها که هوا تاریک است، اهمیت بسیار زیادی در آسایش و امنیت ساکنان دارد. سیستم هوشمند برق ساختمان امکان کنترل از راه دور و تنظیم روشنایی ساختمان را فراهم میسازد و پنل قطع و وصلی چراغها، کلیدهای لمسی و اپلیکیشنها بخشی از تجهیزات این سیستم هستند.
یکی دیگر از قابلیتهای سیستم برق هوشمند ساختمان کنترل عملکرد وسایل برقی منزل است. در هر خانهای وسایل برقی مختلفی مثل انواع کلید و پریز برق ، پنکه، کولر گازی، قهوهساز و چایساز، مایکروفر و مواردی از این دست وجود دارند که میتوان هر یک از آنها را به کمک گوشی هوشمند از راه دور روشن و خاموش کرد یا تنظیمات جدیدی برای آنها در نظر گرفت. بدین ترتیب، شما میتوانید بدون نیاز به این که در منزل خود باشید، کولر را روشن و خاموش کنید و دمای مطبوع خود را در خانه فراهم سازید یا حتی دستگاه چایساز را به کار اندازید تا قبل از رسیدن شما به خانه، یک فنجان چای داغ برای شما تدارک ببیند.
سیستم برق هوشمند ساختمان این قابلیت را دارد که سرمایش و گرمایش خانه را از راه دور و به کمک گوشی موبایل کنترل کند. البته هوشمندسازی معمولا برای تجهیزاتی مثل چیلر، فنکوئل یا اسپیلت استفاده میشود. به این ترتیب، شما میتوانید دمای منزل خود را به کمک یک ترموستات و یک اپلیکیشن موبایل، از راه دور تنظیم کنید.
منتظر ماندن برای باز شدن درب ساختمان و درب ورودی خانه، یا پیاده شدن از خودروی شخصی برای باز کردن درب پارکینگ، از موضوعات کلافهکننده برای اغلب افراد است. سیستم هوشمند برق ساختمان این مشکل را به کمک ریموتهای دیجیتال که از طریق یک اپلیکیشن گوشی همراه عمل میکنند، حل کرده است. کافی است دو دقیقه قبل از رسیدن پشت درب پارکینگ دکمه لمسی باز شدن درب را روی گوشی همراه خود لمس کنید تا دیگر مجبور نباشید دقایقی را در انتظار باز شدن درب انتظار بکشید.
زمانی که وارد ساختمان میشوید برای رسیدن به طبقات مختلف باید دکمه آسانسور را فشار دهید و دقایقی را در انتظار رسیدن آسانسور بگذرانید. سیستم هوشمند برق ساختمان این امکان را فراهم میکند که دکمه احضار آسانسور را از راه دور و به کمک نرمافزاری روی گوشی همراه خود بفشارید تا پیش از رسیدن شما، آسانسور در طبقه مورد نظرتان منتظر شما باشد.
دوربینهای مداربسته ضامن امنیت خانه هستند. اما، در گذشته تنها کاربرد این دوربینها پیگیری تصویر به جا مانده از دزدان پس از سرقت از خانه بود. به علاوه، اگر دوربین در جهت نادرستی تنظیم میشد یا سارقان دوربینها را به نحوی از کار میانداختند، دسترسی به این فیلمها نیز امکانپذیر نبود. اما، سیستم هوشمند برق ساختمان این قابلیت را فراهم کرده تا شما بتوانید در لحظه، تصویر دوربینهای مداربسته را بر روی تلفن همراه خود مشاهده کنید. همچنین، این دوربینها مجهز به حسگر هایی هستند که در صورت مشاهده هرگونه حرکت، پیام هشداری برای شما ارسال میکنند.
زمانی که از خانه دور هستید، به کمک سیستم هوشمند برق خانه میتوانید این دوربینها را روشن و خاموش کنید یا تنظیمات آنها را تغییر دهید.
از خطرناکترین مشکلات مربوط به هر خانه، مسئله نشتی گاز و ایجاد آتشسوزی است. امروزه، به کمک تکنولوژیهای هوشمندسازی، امکاناتی برای کنترل از راه دور سیستم اعلان حریق و نشت گاز ایجاد شده که در لحظه به شما هشدار میدهد، آتش نشانی را به صورت خودکار در جریان میگذارد و حتی این قابلیت را فراهم میکند که شما بتوانید سیستم گاز خانه را از راه دور قطع کنید.
سیستم هوشمند ساختمان به جز موارد نامبرده، امکانات دیگری مانند سیستم صوتی هوشمند، سیستم آبیاری مرکزی، آیفون تصویری و غیره را نیز در اختیار مشتریان میگذارد که پیادهسازی و استفاده از هر یک از آنها به زیرساختهای مشخصی نیاز دارد.
همه ساختمانهای یک تابلو برق برای کنترل مصرف برق بخشهای مختلف دارند اما در ساختمانهای هوشمند، میتوان از یک تابلو برق هوشمند به جای تابلو برق معمولی استفاده کرد. تابلو برق هوشمند میزان مصرف برق تجهیزات مختلف خانه و ساختمان را در لحظه بر روی اپلیکیشن تلفن همراه (یا روی نرمافزار لپتاپ) نشان میدهد.
تابلو برق هوشمند میزان آمپر مصرفی واحدهای مختلف ساختمان و مشاعات را نشان میدهد و میتواند به صورت خودکار به نوسانات الکتریکی واکنش نشان دهد. در حقیقت تابلو برق هوشمند، با کنترل و تنظیم لحظه به لحظه میزان مصرف برق ساختمان، امنیت سیستم هوشمند برق ساختمان را افزایش میدهد. علاوه بر این، به کمک تابلو برق هوشمند عیبیابی قطع و وصلیهای موجود بسیار آسان میشود.
ابعاد تابلو برق هوشمند در مقایسه با تابلو برق معمولی بزرگتر است و باید مکانی متناسب با این ابعاد، که دسترسی به آن نیز آسان باشد، برای نصب تابلو در نظر گرفته شود. ابعاد استاندارد این تابلو معمولا 80 در 100 یا 100 در 120 است. معمولا تابلو برقهای هوشمند دارای یک قاب هستند که پنل اصلی داخل آن قرار میگیرد و بهتر است که در مکانی دور از چشم نصب شوند.
هوشمندسازی خانه
قطعات تابلو برق هوشمند
تابلو برق هوشمند شامل قطعات زیر است:
منبع تغذیه: تبدیل برق شهری (پروتکل KNX به برق 30 ولت و پروتکل SBUS به برق 24 ولت)
کلید مینیاتوری: قطع برق در صورت مشکل اتصال، تامین برق تجهیزات
کابلها: برقراری ارتباط میان قطعات
رله: کنترل سیستمهای مختلف روشنایی و سرمایش و گرمایش
ترمینال: برقراری ارتباط میان رله و سرخط
محافظ جان: رساندن برق به کلیدهای مینیاتوری
سیمکشی بخش مهمی از سیستم هوشمند برق ساختمان است. تفاوت اصلی سیمکشی در سیستم هوشمند با سیمکشی سنتی در این است باید قبل از انجام هر کاری نقشه اتوکد ساختمان تهیه شود. متخصصان شبکه با استفاده از این نقشه طراحی زیرساختهای لازم را انجام میدهند.
در سیمکشی سیستم هوشمند برق ساختمان تمام اتصالات داخل تابلو برق هوشمند انجام میگیرند و سرسیمها به ماژولهایی که بر سر راه قطعات هستند وصل میشوند. این بدان معناست که حجم سیم مصرفی در مقایسه با سیمکشی سنتی بین 30 تا 35 درصد افزایش خواهد یافت. در این نوع سیمکشی دیگر جعبه فیوز استفاده نمیشود و برای برقراری ارتباط بین قطعات کابل CAT5 به کار برده میشود.
سیمکشی سیستم هوشمند برق ساختمان با تجهیزات و پروتکلهای متفاوتی انجام میشود که رایجترین آنها KNX است. همانطور که قبلا نیز گفته شد، در این پروتکل استفاده از نقشه اتوکد ضروری است چون ورودیهای دیجیتال و آنالوگ کنترلر باید مشخص باشند.همچنین شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به مطالعه روشنایی هوشمند بپردازید.
سیمکشی سیستم هوشمند برق طی چندین مرحله انجام میشود که به شرح زیرند:
تهیه نقشه اتوکد: طراحی این نقشه به منظور مشخص شدن ساختار ساختمان ضرورت دارد و میتواند توسط مهندس برق یا معمار تهیه شود.
خط تراز: ترسیم خط تراز برای تمام کلید و پریزها ضروری است. محل استاندارد خط تراز از کف اندازهگیری میشود. ابزار ترسیم شلنگ تراز یا لیزر است.
کندهکاری: محل قرارگیری لولهها و قوطیهای برق باید به کمک تجهیزاتی مثل شیارزن و بتنکن کنده شود.
قوطیگذاری: قوطیهای برق که محل قرارگیری کلید و پریز هستند باید در محلی که از قبل بر روی نقشه تعیین شده روی دیوار نصب شوند. سپس اطراف آنها در دیوار باید با استفاده از گچ محکم شوند.
لولهگذاری: لولههای برق که محل نصب کابلهای برق و تلفن هستند باید در کف ساختمان کار گذاشته شوند و اطراف آنها سفت شود. این لولهها میتوانند از جنس فلز، گالوانیزه یا پیویسی باشند.
سیمکشی: باید بر اساس اصول سیمکشی سیستم هوشمند برق ساختمان انجام شود.
تست: در پایان تمام سیمکشیها باید توسط یک برقکار تست شوند تا عیوب آنها مشخص و برطرف شود.
فناوری هوشمند سازی و در پی آن ظهور سیستم هوشمند برق ساختمان، از پیشرفتهای حال حاضر صنعت برق است که باعث شده نحوه طراحی و مدیریت سیستمهای الکتریکی به صورت کاملاً بهینه تغییر کند.
سیستم هوشمند برق ساختمان، هر روز در حال تکامل است و تکنولوژی آن برای رفاه حال ساکنین ساختمانها، همواره به سمت نوآوریهای مدرنتر حرکت میکند؛ تا آنجا که با استفاده از این سیستم برق هوشمند، قادر خواهیم بود تمام سیستمهای روشنایی، وسایل برقی خانه، دوربین مداربسته و میزان برق مصرفی آنها را نیز کنترل کنیم.
با توجه به فراگیری این موضوع، در ادامه مطلب، سعی داریم توضیحات بیشتری از سیستم هوشمند برق ساختمان برای شما ارائه کنیم.
سیستم هوشمند برق ساختمان، برگرفته از کاربردهای موفق هوش مصنوعی است که مهندسان به آن توجه ویژهای دارند و از آن برای مدیریت انرژی در پروژههای ساختمانی خود استفاده میکنند. این سیستم برق هوشمند bms، متشکل از دستگاههای هوشمندی است که در سراسر سیستم توزیع برق نصب میشوند؛ این دستگاهها شامل موارد زیرند:
حسگرهای حرارتی بیسیم
دستگاههای حفاظت از برق هوشمند (مانند کنترلکنندهها، رلهها و واحدهای تریپ)
دستگاههای تصحیحکننده (برای کمک به بررسی ضریب توان و عدم تعادل ولتاژ)
دستگاههای نظارتی (مانند کنتورهای کیفیت توان و کنتورهای انرژی)
از طرف دیگر، نرمافزارهای سیستم مدیریت انرژی هستند که با استفاده از آنها میتوان اطلاعات مصرف انرژی، رویداد توان و عملکرد الکتریکی سیستم هوشمند برق ساختمان را جمعآوری و وظایف مدیریتی و فرآیندهای خودکار آن را کنترل کرد.طرح و منظر مفتخر است تا تمام اطلاعات مورد نیاز هوشمند سازی خانه را در اختیار شما قرار دهد.
یک سیستم هوشمند برق ساختمان میتواند کاربردهای زیر را داشته باشد:
کنترل و مدیریت سیستمهای روشنایی: تنظیم نور مناسب از نظر شدت و رنگ نور، همچنین کنترل ریموت برای خاموش یا روشن کردن چراغها از بیرون ساختمان
کنترل وسایل الکترونیکی: کنترل همه وسایلی که با برق کار میکنند
کنترل سیستمهای سرمایشی و گرمایشی: کاهش یا افزایش دمای محیط از طریق نرمافزار گوشی موبایل
ازجمله مزایای سیستم هوشمند برق ساختمان به شرح زیر است:
سیستم الکتریکی هوشمند، پتانسیل این را دارد که مصرف انرژی و هزینههای مربوطه را به طور قابل توجهی کاهش دهد که این مورد در نهایت به نفع مالکان، مستأجران و جامعه خواهد بود.
هنگامی که ساکنان یک ساختمان، به سیستم برق هوشمند خانه مجهزند، میتوانند با اطلاعاتی که به وسیله این سیستم جمعآوری شده است، ببینند که آیا نیازهای ساختمان و ساکنان با هم مطابقت دارد یا خیر؟
به دلیل مجهز بودن سیستم هوشمند برق ساختمان به سنسورهای تشخیص حرکت، مصرف انرژی در بخشهایی از ساختمان که افراد، زمان زیادی را در آن سپری نمیکنند به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند.برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید تاچ پنل آستروم به این صفحه مراجعه کنید.
در نهایت، یک سیستم هوشمند برق ساختمان، سطح بالایی از ایمنی و آسایش را برای مالکان ساختمانها فراهم میکند؛ به دلیل این که این سیستم الکتریکی هوشمند، توانایی تعامل با سایر فناوریها را دارد و همچنین امکان کنترل از راه دور سیستمهای روشنایی، دما و سایر وسایل را تنها با اتصال به اینترنت برقرار میسازد.
سیستم هوشمند برق ساختمان، آینده صنعت ساختوساز است. اکثر ساختمانهای تجاری و مسکونی مدرن با هدف کاهش هزینهها از طریق کاهش مصرف انرژی، به سمت سیستم هوشمند برق ساختمان روی میآورند.
GET IN TOUCH
از ما مشاوره بگیرید